Familieforhold (dem vi har)

Alle vores hunde er - og har været - stambogsført i DKK.

Giver det så nogen garanti for, at der er tale om en superhund?

Nej selvfølgelig ikke.

Hunde er levende væsener og genernes kombinationsmuligheder er mangfoldige, så der gives ingen garanti.

Men der gives et kraftigt fingerpeg, det er lidt lige som at købe en vare med og uden varedeklaration.


Der er sket en kæmpe udvikling med sheltien siden den først blev registreret i 1908. Der er ikke mange af vores hundes stamfædre og -mødre der ville kunne klare sig gennem en moderne udstilling. Men de er ikke desto mindre grundlaget for de hunde vi har i dag, og derfor har vi også syntes, at det har været lidt sjovt at dykke ned i vores hundes fortid.

Er du til stamtavle-forskning, så er der rige muligheder for at lave din hunds anetavle, da stamtavlerne helt tilbage fra 1908 er tilgængelige på nettet, og da nutidens mangfoldighed samles i ganske få hunde registreret omkring 1910-20.

Fra England bredte racen sig til det øvrige Europa, til USA og til Australien. Her har man så mere eller mindre sat sit eget præg på racen - i USA så meget, at man stadig taler om en Amerikansk og en Engelsk linje.


Pirrer det din nysgerrighed - så prøv at slå nogle af navnene på din hunds stamtavle op på nettet og se hvor det bringer dig hen, eller prøv at se på nogle af de links vi har lagt ind på siden.

Faktaboks

Shetland Sheepdogs, eller Shelties, som er racens kælenavn, stammer fra Shetlandsøerne, en ø-gruppe nordøst for Skotland. Det er meget vanskeligt at klarlægge racens oprindelse og udvikling på disse stormomsuste øer.

Det barske klima har utvivlsomt bevirket, at kun de mest hårdføre hunde har kunnet klare sig. Gennem århundreder har der været anvendt collielignende hyrdehunde til at passe flokkene af shetlandsfår og til at holde fårene ude fra de opdyrkede områder, de såkaldte "toons".

Det er sandsynligt, at den skotske brugscollie og islandske hunde har været hjemført til øerne af fiskere, ligesom andre hunde kan være kommet til øerne med både fra de andre lande, der drev fiskeri omkring øerne 

   

Første i slutningen af forrige århundrede, efter at den engelske flåde havde placeret flådebaser i området, blev racen kendt uden for øerne. Nogle få blev udstillet på Crufts i 1906. Den første specialklub for racen var "The Shetland Collie Club", der stiftedes 23. november 1908 i Lerwick, Shetlandsøernes "hovedstad". Denne klub fastsatte den første standard for racen og begyndte stambogsføring.

 


Senere i 1909 stiftedes en klub i Scotland og i de følgende år blev der udstillet et stigende antal Shelties. Der blev i Aberdeen udstillet 65 Shelties i 1912 og 79 Shelties i 1914. En ansøgning om anerkendelse af racen blev afslået af den Engelske Kennelklub, der dog gav en begrænset anerkendelse, således at racen kunne udstilles og stambogsføres. Den første Shetlands Sheepdog blev indført i den Engelske Kennel Club Stud Book i 1913. 

   

I England blev der stiftet en klub i 1914. Collie-opdrætterne ville ikke anerkende navnet "Shetland Collie" og den Engelske Kennelklub gav senere i 1914 racen fuld anerkendelse under navnet "Shetland Sheepdog".

Bortset fra et par Shelties, der før krigen var kommet USA, var racen umiddelbart efter 1. Verdenskrig ukendt udenfor de britiske øer. I slutningen af 20'erne blev der eksporteret ret mange hunde til USA og også i Europa blev racen kendt i mellemkrigsårene. Racen kom til Holland i 1929 og den Hollandske Shetland Sheepdogklub blev stiftet 1939. Opdræt begyndte i Sverige i 1930 og kort efter også i andre europæiske lande.Selv om de første Shelties var blevet udstillet i Danmark i 1934, begyndte opdrættet først i 1948, baseret på hunde fra Sverige og England. Kort efter kom Sheltien også til Finland og Norge.